Vakanties
Door: Astrid
Blijf op de hoogte en volg Astrid
08 Februari 2020 | Taiwan, Tainan
Wat we wel doen zijn vakanties naar landen die hier in de buurt liggen. De vluchten zijn korter, het tijdsverschil is minimaal en we hebben geen last van een jetleg. Het verrassende is wel dat de vluchten niet veel goedkoper zijn dan vanuit Nederland. Waarschijnlijk is het net zoiets als de gasrekening: het vast tarief (luchthavenbelasting, gebruik van vliegtuig) is vrij hoog, maar de variabele kosten (aantal km, kerosine) zijn maar een klein deel van het totaalbedrag.
In augustus zijn we twee weken in Maleisië geweest. We begonnen in het stadje Melaka, dat nog ooit van de Nederlanders is geweest. Het "Stadthuys" staat er nog steeds. Naast een wandeling en boottocht door de stad, hebben we ook een fietstocht door het platteland gemaakt. Ook in de hoofdstad Kuala Lumper hebben we gefietst. Naast de bekende Petronas-towers zijn we ook in de oude wijk Kampung Baru geweest. Arm en rijk, oud en nieuw, een hele leuke afwisselende tocht.
De jungle bij Taman Negara viel wel wat tegen. Bij de avondwandeling zagen we niet veel meer dan een spin, een slangetje en een glow-in-the-dark plant. Ook de jungle wandeling overdag (die vooral over een verhoogd looppad met heel veel trappen loopt) was niet heel bijzonder. Gelukkig hadden wij er ook niet heel veel van verwacht, maar we kwamen veel klagende mensen tegen.
De volgende stop zijn de Cameron Highlands waar we in het Engelse "Ye Olde Smokehouse" een sfeervolle overnachting hebben. Vanwege het suikerfeest (Maleisië is een islamitisch land) is het erg druk bij de theeplantages, maar we hebben weer een leuke dag.
De stad Georgetown op het eiland Penang is echt de moeite waard. Het is een hele leuke stad met steigers waar Chinese clans wonen, levendige street-art en (net als in de andere twee steden) veel vergane glorie uit het koloniale tijdperk. Ook hier maken we een fietstocht door de stad, waarbij de gids ons wat leuke plekjes zien. De clan-steigers hadden we de dag ervoor al intensief doorlopen en 's middags gaan we terug naar de sfeervolle street-art rondom Armenian Street waar we leuke foto's maken.
We eindigen op het strandeiland Langkawi. Hier is net een uitloper van een orkaan overheen geraasd en het regent bijna de hele tijd. Geen echte strandvakantie dus en ook helemaal geen relaxte sfeer. Gelukkig hebben we (alweer) een fietstocht en een kanotocht geboekt. De fietstocht stellen we uit tot de middag en dan is het gelukkig wel droog en hebben we een mooie tocht met een gezellige gids. Ze haalt ons zelfs over om op de laatste dag toch de kanotocht te gaan doen. Gelukkig hebben we nu wel een zonnetje, maar omdat een paar Chinese meisjes zich iedere keer klem varen tussen de mangrove wortels, zijn we lang genoeg onderweg om een enorme stortbui mee te maken. Gelukkig hebben we droge kleren meegenomen, zodat we voor de lunch kunnen omkleden. De rest moet maar nat het vliegtuig in. Later blijkt tijdens de kanotocht ons geld gejat te zijn bij de opslag.
Al met al een hele leuke en relaxte vakantie. Wegens alle drukte, geregel en dubbel werk (TW en NL) waren we hier ook wel echt even aan toe.
We zijn nu net terug uit Cambodja. Dit was echt een hele mooie vakantie. Waar onze vorige vakantie mee eindigde, daar beginnen we nu mee. Niet het geld maar onze camera wordt de eerst avond in (en door) het restaurant gejat. Het goede nieuws is dat we nog geen foto's hadden gemaakt en dat er dus geen mooie herinneringen verloren zijn gegaan.
We beginnen twee dagen in het oude Angkor, met Angkor Wat, Ta Prohm en Bayon tempels. Niet voor niets wordt dit het achtste wereldwonder genoemd. De eerste dag fietsen we tussen de tempels door. De tweede dag huren we een tuktuk om ons naar de tempels te brengen die verder weg liggen.
Daarna gaan we naar Battambang met zijn bamboetrein, killing cave en vleermuizengrot waar wel miljoenen vleermuizen wegvliegen met zonsondergang.
In Phnom Penh hebben we een dagje extra vanwege Chinees nieuwjaar (wat ook de reden is dat we nu op vakantie zijn: 5 dagen verplicht vrij). We kunnen niet echt achterhalen waar en wanneer er iet te doen is, maar de tempel Phnom Wat lijkt een goed begin. Hier zijn inderdaad veel mensen aan het bidden, offeren en vogeltjes vrijlaten. Over optochten met draken en leeuwen kan niemand ons iets vertellen. Er is waarschijnlijk niet echt een plan. Dus huren we een tuktuk voor een tocht naar enkele tempels buiten de stad. De volgende dag hebben we een excursie naar het koninklijk paleis met zilveren pagode, de killing fields van Choeung Ek en het genocide museum Tuol Sleng.
Na de grote steden gaan we de natuur in. In Chi Path slapen we in een leuk hutje op palen. We hebben stroom, maar geen wifi en warm water. Wel kikkers in de wasbak en grote gekko's op de muren. Achter op de motor gaan we de zonsondergang bekijken en de volgende dag fietsen we naar een waterval. Ik raak bijna een oog kwijt aan een dode tak (wat ben ik blij met mijn zonnenbril) en thuisgekomen zijn we echt vies. De koude douche is heerlijk.
De volgende dag reizen we verder naar het sfeervolle stadje Kampot, waar we een excursie in de omgeving hebben. Tot slot brengt de gids ons naar Sihanoukville waar we de boot naar het eiland Koh Rong Sanloem nemen. Omdat het 's nachts flink geregend heeft (en nu ook nog regent) vertrekt de boot vanaf een andere haven, wat heel slecht gecommuniceerd wordt. We passen niet met zijn allen in een bus, dus we kunnen gratis een tuktuk nemen. De tuktuk heeft erg veel moeite om ons samen met twee mannen uit Egypte en onze bagage door de blubber heen te trekken, maar uiteindelijk halen we de andere haven zonder dat de motor is opgeblazen.
Gelukkig is het de volgende dag wat beter weer en kunnen we relaxen op het strand en kanoën in de baai. De tweede dag lopen we naar Lazy Beach en Sunset Beach aan de andere kant van het eiland en kanoën we naar de andere kant van de baai.
Tot slot rijden we een hele middag naar Phnom Penh vanwaar we weer terug naar huis vliegen, vanwaar we terugkijken op een hele leuke, ontspannen, leerzame en indrukwekkende vakantie.
08 Februari 2020 - 06:59
Kornel:
Leuk te lezen, good old memories aan beide landen (maar dan zonder diefstal) en ik heb bijna hetzelfde rondje gedaan destijds! -
08 Februari 2020 - 07:04
Judith Logtens: