Werken in Taiwan
Door: Astrid
Blijf op de hoogte en volg Astrid
20 Februari 2020 | Taiwan, Tainan
Ik kreeg van sommigen van jullie de vraag of ik ook iets meer over werk wil schrijven hier. Bij dezen dan.
Het werken in Taiwan is echt anders dan in Nederland. Het cultuurverschil is erg groot en de Nederlandse efficiëntie en mentaliteit kunnen we de mensen hier echt niet opleggen (ook al zou je dat soms maar wat graag willen). Iedereen komt hierheen met een doel, bv. om de lokale teams kennis bij te brengen of om processen op te zetten. Echter, de verwachtingen over wat je hier kan bereiken worden binnen een paar maanden bijgesteld. Veranderingen gaan hier niet zo makkelijk, het kennisniveau van al die nieuwe mensen is nog niet zo hoog en hiërarchie is heel belangrijk. Je doet hier iets omdat je baas dat vraagt. Als ik niet hoger in de hiërarchie sta, dan kan ik vragen wat ik wil maar er zal niet veel gebeuren. Nee zeggen tegen de klant is echt not-done en daardoor blijft iedereen continu in de escalatie-modus en wordt er niet gewerkt aan processen en structurele verbeteringen.
Ok, na een paar maanden heb je dit door en kun je een aantal dingen doen. Je kan je vasthouden aan je principes en dan heb je steeds het gevoel dat je achter de feiten aanloopt en ga je met een ontevreden gevoel terug naar Nederland. Je kan je ook laten meeslepen in de escalatie-druk die iedereen zichzelf oplegt. Dan werk je 10-12 uur per dag, heb je in de weekenden geen energie meer over om iets van het land te zien en denk je na afloop dat dit niet was waarvoor je naar het buitenland bent gegaan. Daarom kun je er beter in berusten dat je niet veel kan verbeteren, maar toch proberen om kleine stapjes te maken. Het geeft een voldaan gevoel als die kleine stapjes uiteindelijk gaan werken en het vreet niet al je energie op. Zo blijft het leuk en is het ook prima vol tehouden. De balans is goed en je hebt nog voldoende energie om leuke uitstapjes te maken in het weekend.
Voor ons is het geen cultuur waarin we de rest van ons leven zouden willen blijven werken, maar voor een jaar of twee is het een hele leuke afwisseling en ook een goed inzicht in hoe goed het in Nederland allemaal geregeld is.
Ondanks dat het misschien niet zo klinkt, zijn we echt blij met de keuze dat we hierheen gegaan zijn en we zouden zo weer opnieuw dezelfde keuze maken.
20 Februari 2020 - 09:24
Hariette:
Fijn dat jullie het naar jullie zin hebben -
20 Februari 2020 - 12:18
Fester:
Leuk verhaal! Toch zie ik wat werken betreft ook veel overeenkomsten met het werken in Veldhoven, maar ik heb natuurlijk geen vergelijk ;-).
Enjoy the experience!
20 Februari 2020 - 20:16
Maria Franssen:
Hallo Astrid en Wilfred,
Een leuk verhaal wat ik goed kan begrijpen. In 1972 -1973 werkte in een jaar in Zambia in de gezondheidszorg op het platte land. Doel was educatie-overdracht. Ik deed mijn best en genoot van het verblijf daar. Het rendement zal niet groot geweest zijn. De westerse eficientie laat zich niet zomaar overplanten in een andere cultuur.
Geniet van je verblijf daar. Waarschijnlijk werkt het het verblijf daar na terugkeer toch nog lang door.
Vele groeten, Maria